Mughal-e-Azam (1960)

Kralj Akbar (Pritivraj Kapoor) i kraljica Jodha (Durga Khote) vec dugo su u braku a nemaju djece. Akbar u svojoj beskrajnoj zelji u molitvi se obrati Allahu da mu podari sina… i to se stvarno desi! Rodi se princ Salim. Ali Salim nije bas "princ iz snova" vec kao djecak ponasa se nepristojno, i tako ga otac posalje u rat, da bi dosao pameti. Poslije nekoliko godina, sad vec odrasli Salim (Dilip Kumar) vraca se kuci i roditelji mu pripreme pravi docek. Iznenada u dvoru se pojavi lijepa plesacica Anarkali (Madhubala). Za svecanu priliku kralj Akbar nju odabere da plese…(scena iz plesa na slici) i naravno, Salim se zaljubi u nju, a i ona u njega… problem je samo sto je on princ, a ona "samo" plesacica, robkinja…..
Fenomenalan film! (U originalu je c/b film. ali gledala sam ga u "koloriranoj" verzij). Svakom BW-fanu ga preporucujem, ovo je pravi klasik indijskog filma s prelijepom pricom i odlicnim glumcima

sarajevolady
Salaam Namaste! Zasto u nasoj Bosni ima sve, samo nema Bollywood? -JOIN THE BOLLYWOOD WORLD-- ;-)

6 komentara

  1. Namaste,nisam gledala taj film ali prića mu je dobra,jesi li sinoć gledala Veere & Zaara,opet sa morala da plaćem,ovoga puta nisu prikazali pjesmu:Esa dese hemmira(ovo je moja zemlja) i nisu prikazali kraj kako njih dvoje žive zajedno u Indiji,srećom pa sam ga gledal cijelog prije 3 godine….naša Naida (http://arabicnights.blogger.ba/)je objavila super pjesme od Smite,pa je posjetite i skinite pjesme,koje su exta…namaste od eEmine

  2. Namaste svima evo da vam se i ja javim dok nije Bajram,jer onda neću moći,kada smo kod bajrama koliko vi imate slobodnog u školi mi izgleda samo utorak u Ze-Do kantonu,nadam se da su ovo lažne vijesti,eh evo nekoliko novosti:
    1.Tamtation Reloated sa SRK i Co.je ćak u Španiji 10 oktobra,moram do tada sebi izvadit vizu

    2. Evo nekih novijih filmova:
    -HELO-Salman Kan
    -HEROES-Prety Zinta i onaj što glumi u Sing is King
    -FASHION-Prijanka Chopra
    -HORM OK PLEASE-
    -HARZZZ-
    -GOLMAN-Karenna Kapoor
    -HARI PUTTER-

    3.A ovo su im zasad najbolji filmovi,pa ako bi mogla nešto o njima da napišeš:
    -DASTANA-Jon Abraham, Bachchan i Prijanka Chopra(napisan od reditelja filma KAL HO NA HO i govori o 2 geya
    -DRONA- Bachchan i Prijanka Chopra(nešto malo SF-a govori i o nekom maću itd.
    -KIDNAP-Imran Khan(samo ime govori o ćemu se radi)
    Namaste od Emine!!!!

  3. Joj,ja imam pravo samo na jedan dan slobodno-i to samo prvi dan Bajrama,sto je stvarno glupo kad za jedan od rijetkih vjerskih blagdana ne mogu ostati kod kuce sva tri dana.A jos k tome,i taj dan moram uciti za drugi dan,jer mi nece opravdati pod izlikom da je bio Bajram.Stvarno,zalostan zakon u ovoj drzavi ali sta ces!
    I ja bi takoder voljela bi nesto napisala o filmu Dostana,cula sam da je dobar film,tj. dobio je dobre kritike.Toliko od mene,pozdrav!-))

Komentariši